A megújuló energiaforrások a napenergia közvetlen termikus és fotoelektromos hasznosítása, a biomassza.1.
Egy m2szélenergia, vízenergia, a tenger hullámzásából kinyerhető energia, a geotermikus energia.

3th valamint a Holddal összefüggésben az árapály-energia,seo tippek,seo trükkök,podcast.

hétfő, szeptember 30, 2024

óceán védelme

alternativenergiak

 Anapelemescsónakokata folyókbólatengerbeömlőszemétfelfogásárahasználják. Aszemetetafolyótorkolatokban,valamintvárosonkéntazúszószemétösszegyűjtésérelehetnegyűjteni.

Tanulmányokkimutatták, hogy atengeriszemétnagyrészeújrahasznosíthatóműanyagbóláll.Természetesenaműanyag szemétegy részemégmindiga nyílttengerbe kerül, de atanulmányszerintezazaránysokkal kisebb, mintkorábbangondolták.

Abiztonságostengeritérségkulcsfontosságúahatékonykormányzás,azóceánokés a tengerfenékvédelme, valamint a fenntartható kék gazdaságban rejlő lehetőségekteljeskörűkiaknázásaszempontjából. Az EU ezért átfogó szakpolitikai keretet és célzottstratégiákatdolgozott ki az ágazatközi kérdések kezelésére.

AzEUTanácsa2014-benfogadtaelaz EU első tengeristratégiáját éscselekvésitervét. A tagállamokazótaaz Európai Bizottsággal és az EKSZ-szelegyüttműködveaktualizáltákeztastratégiát és cselekvési tervet, hogyjobbanreagálhassanakazújfenyegetésekre és helyzetekre.

A felülvizsgálttengerbiztonságistratégia a korábbistratégiára,a2023. márciusi közös közleményre és a tagállamok részletes hozzájárulásairaépül.Afelülvizsgált stratégiát a Tanács 2023 októberébenhagytajóvá.A stratégia céljaaz EUautonómiájánakéskapacitásánakmegerősítése:

Reagálnia fenyegetésekre

Atengeriérdekekvédelme

Polgárainak,értékeinekésgazdaságának védelme

Az új stratégiahozzájárula nemzetközi joggal összhangbanlévő,szabályokon alapulótengerpolitikaikormányzáselőmozdításáhozis.A stratégia meghatározza, hogy az EU és tagállamai-apartnerekkelés az érintett uniósintézményekkelegyüttműködve-hogyanerősíthetikmegaz EU vezető szerepét,éshogyankezelhetika kockázatokat és fenyegetéseketkapacitásépítés, kutatás és oktatás révén.

Környezetvédelemés biológiai sokféleség

Az éghajlatváltozás és akörnyezetromláselleni küzdelem az EUegyiklegfontosabbprioritása, és az EU és tagállamai már tettek lépéseketannakérdekében,hogy2050-reklímasemlegességetérjenekel.

Azegészségesóceánok és tengerekelengedhetetlenekaz éghajlatváltozás elleniküzdelemhezés a tengeribiztonságfokozásához.Atengeribiztonságrahosszútávonnegatívhatástgyakorlókörnyezetiproblémákakövetkezőklehetnek

Abiológiai sokféleség csökkenése

a halállományok kimerülése

áradások a part menti területeken és a szigeteken

Akorallzátonyok,mangroveerdőkésmásvizes élőhelyekpusztulása.

Ebbenatekintetbenazeszközökésazűrszolgáltatásokfontosszerepetjátszanak,példáulakoraifigyelmeztetésésa tengerszint-emelkedésre, aviharhullámokraés akörnyezetromlásravonatkozó stratégiai előrejelzések javításában.

Ahajózás biztonságosabbá, tisztábbá és korszerűbbétételeérdekébenaBizottság 2023 júniusábanjavaslatottettarendeletegyesrészeinekmódosításáraatengerbiztonságicsomagrészeként. A csomag akikötőgazdálkodásra, a hajókokoztaszennyezésre, a lobogó szerintiállamkövetelményeinekvalómegfelelésre, a tengeri szállítási ágazatbanbekövetkezettbalesetek kivizsgálásáraésaz EurópaiTengerbiztonságiÜgynökségre(EMSA)vonatkozószabályokmódosításáraterjed ki.

A Tanács 2023. december 4-én általánosmegállapodásrajutottaz EMSA-rendelet kivételévelvalamennyi javaslatról,2024 februárjábanpediga Tanács ésazEurópaiParlament ideiglenes megállapodásra jutott a balesetek kivizsgálásáról és a hajókokoztaszennyezésről.Akövetkezőlépésaz,hogymindkéttárgyalóféljóváhagyjaajavaslatok hatálybalépését. Addig is folytatódnak a tárgyalások a csomagban szereplőtöbbijavaslatról.