csütörtök, április 02, 2020

Egy város, ami önmaga egy erdő is egyben

4.02.2020

Egy város, ami önmaga egy erdő is egyben

Képzeljen el egy kínai várost. Iskolákkal postahivatallal, tömegközlekedéssel, boltokkal és hatalmas lakótömbökkel. Megvan? Most képzelje el mindezt 1 000 000 növénnyel feltúrbózva!

b7e25379f8d09701078d99765583520acicon3

A Mesterterv

A projekt ezt a hangzatos becenevet viseli, ami – ha végre valóban megvalósul – nem is áll messze a valóságtól. A tervezet egy egészen új megközelítést alkalmaz a város szóra. Eleddig a város jelentette a legnagyobb fokú elidegenedést a természettől. Hatalmas toronyházak, lekövezett, aszfaltozott utak és járdák, gépek, boltok, kukák, és mesterséges környezet mindenhol. Ezt szakítja meg néhány szerencsétlen fa, mely fuldoklik a szmogban és a kormoban, melyet autók százezrei okádnak rá naponta.

Nos, ez a városkép nem a legszebb, mégis ez van, ráadásul az emberek számának folyamatos növekedésével a városok száma, és mérte is csak egyre nagyobb lesz. Így azonban az emberek is egyre nyomorultabbul érzik magukat, a természet hiánya depressziót, biológiai értelemben pedig betegségeket okoz, mint a légzőszervi elváltozások, vagy a rák.

Kína most ezen a nézeten szeretne változtatni egy olyan város megalkotásával, ami nem visszatér a természethez, nem közelebb hozza azt, hanem önmaga egy komplett erdő, melyben élni lehet.
Olasz építész, gyakorlott tervezés

A projektet az olasz Stefano Boeri Architetti cég jegyzi, mely már a milánói vertikális kertekkel is megalapozta hírnevét, ráadásul a zöld építészet terén is igen nagy tapasztalatuk van. a cél, hogy a tervezett város teljes egészében kitermelje magának azt az energiát, amit felhasznál. Ezt nap és geotermikus energia segítségével kívánják elérni. Mindemellett az ökológiai lábnyom nullára csökkentése érdekében a város gyakorlatilag egy erdő lesz.
A Liuzhou Erdőváros 30 000 ember számára adhat otthont, ám hogy kompenzálják a környezetterhelést, melyet az itt élők jelentenek, 1 000 000 növényt telepítenek ide. 100 válogatott faj példányairól beszélünk, melyek között 40 000 fa is otthonra lel itt. A projekt megvalósulását 2020-ra tervezik, és amennyiben valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor remélhetőleg gyorsan terjed majd a kivitelezés, és a jelenlegi városok átalakításának igénye is.

Képekforrása: www.architecturemagazin.com



images

 

Make your data work for you - Alternativenergiák
We have been awarded by Google DNI (Digital News Innovation Fund), a European programme part of the Google News Initiative, an effort to help journalism thrive in the digital age.